dilluns, 9 de desembre del 2013

LA PLAÇA DEL LLEÓ


Plaça del lleó. Encants de Girona.
Plataner. Font: encants de Girona.
Tres elements identifiquen el lloc del que avui parlem. Un arbre, un lleó i un mercat: ens trobem a la plaça Calvet i Rubalcaba
Potser per aquest nom no us acaba de sonar ja que solem dir-li la plaça del Lleó. En aquesta plaça hem trobat tres coses ben diferents però ben representatives del lloc.

El primer és l’enorme arbre que trobem a la plaça des de fa tants i tants anys. 
És un plataner de grans dimensions, fa 19 metres d’alçada i el seu tronc gairebé 2 metres! 
Tan representatiu és, que apareix al logotip d’un altre encant del que parlem avui: el mercat.

A la plaça hi trobem també el Mercat Municipal d'Abastaments. És bàsicament, el principal centre de distribució de producte fresc de la ciutat de Girona: carn, peix, fruites, verdures... A l'exterior, quan el temps ho permet, tot de parades de productes de pagès o de venda de gèneres no alimentaris encerclen l'edifici.


Mercat del lleó. Encants de Girona.
Mercat del Lleó. Font: encants de Girona.

El Mercat, més conegut, com el mercat del Lleó té la seva història, que es remunta al mercat setmanal que es celebrava a la Girona medieval, on s'oferien productes del camp i es feien intercanviaven de les mercaderies que cadascú tenia. Aquest es trobava fora muralles, va donar origen al raval, zona que més tard s'integraria a la ciutat donant lloc a l’actual barri del Mercadal.

Mercat del lleó. Encants de Girona.
Paradetes del Mercat del Lleó. Font: encants de Girona.


Mercat del lleó. Encants de Girona.
Monument del Lleó. Font: encants de Girona
Per últim, el més mencionat d’avui però que encara no hem explicat, el lleó.
Aquest monument fa un homenatge als defensors de Girona duran els setges de la Guerra del Francès
Realment el monument s’anomena “L’exèrcit als herois” però és popularment coneguda per tots com el Lleó, i tant pes té el monument que ha acabat batejant tan el mercat que té al cantó com el nom de tota la plaça.

Cal que comprem productes de la terra i què millor que al mercat de tota la vida?! Que passeu un bon divendres i un bon cap de setmana!


No deixeu de seguir-nos a twitter, on ja som 400 seguidors, i facebook on ja passem dels 1200! Moltes gràcies a tots!2 comentaris: