dilluns, 28 d’octubre del 2013

EL PREGÓ: especial fires Sant Narcís

Avui comencem un especial fires que durarà al llarg de la setmana, i no podíem començar amb altra cosa que amb l’acte inaugural de els Festes de Sant Narcís a la Plaça del Vi, el pregó.

Va ser tot un èxit, estava ple de gom a gom. Grans, joves i nens vam poder gaudir del ball de gegants i de la cobla Principal de la Bisbal.


Ball de gegants durant el pregó. Font:encants de girona.
Quan tothom estava pendent del pregó uns canons van llençar milers de papes amb el dibuix de la “famosa” mosca de Girona, acompanyats per una gran ovació de tots els assistents.

Després del pregó va venir l’anella de foc. Nova iniciativa per unir tots els barris en la festa de la ciutat, i és que un retrò de petards va començar a la plaça del Vi i va continuar pels barris de  Montjuïc, Pla de Palau, Taialà, Santa Eugènia, Sant Narcís, Pont Major i Font de la Pólvora.






Paperets, "confeti" de la mosca. Font: ajuntament de Girona.






Parlàvem de la famosa mosca, però per què es tan famosa pels gironins? Ja sabeu com ens agraden les llegendes per tant aquí en trobem una altra! Fins i tot al cartell d'aquest any apareixen ni més ni menys que els dos protagonistes, la mosca i Sant Narcís.

Cartell de fires de Sant Narcís 2013. Font: ajuntament de Girona.
Són molts els miracles atribuïts a Sant Narcís. Quan el rei de França, arrasant-ho i cremant-ho tot, va arribar fins a Girona, la va posar en setge, molt difícil de sostenir per part dels gironins. Un dia, del sepulcre de Sant Narcís, tancat amb una gran llosa van sortir, no se sap per on, uns grans vols de mosques vironeres, les quals van passar per damunt de les muralles de la ciutat i van tirar-se damunt dels francesos, picant-los i matant-los. 
Un pànic terrible va apoderar-se dels enemics, que van fugir, a la desbandada, altra vegada a França.

D’aquí ve que es digui que pels volts de la seva diada les mosques són més insistents, i com diu el refranyPer Sant Narcís, cada mosca val per sis. Les mosques, per Sant Narcís, a cada picada en maten sis.

També es creu que per Sant Narcís s’acaben les mosques, i que fins l’any següent no se’n tornen a veure. En principi és perquè la festa coincideix en aquestes dates que hauria de fer fred i matar les mosques però amb aquesta calor que està fent... aconseguirà Sant Narcís endur-se les mosques?


Demà us expliquem una de les moltíssimes coses que hem vist i fet aquests dies de festa!

Bon dilluns a tothom!


2 comentaris:

  1. Jo crec que aquest any les mosques ens perseguiran tots els dies! Bones festes gironines!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara sembla que el temps està canviant, a veure si hi ha sort! haha Bones festes!

      Elimina