dimecres, 11 de desembre del 2013

EN BANYETA

Avui cal que aixequem una mica la vista per poder-vos explicar... la llegenda dels dimecres! Trobem aquest petit cap, sortint de la paret, a la cantonada entre la plaça del Vi i el carrer Ciutadans. Aquest caparró els gironins l’anomenem: en Banyeta. I la llegenda diu que...

Fa molts anys a Girona no existia el mercat del Lleó sinó que el mercat es feia alguns dies al mig d’una plaça, concretament, a la Plaça del Vi.  En aquell mercat s’hi posaven parades de tota mena: d’aliments, de cistells, de roba, de sabó… De qualsevol mercaderia que es pogués comprar. 

Just a la cantonada de la Plaça del Vi amb el carrer Ciutadans s’hi posava sempre la mateixa parada: la d’un “usurer”

Banyeta. Encants de Girona.
En Banyeta. Font: encants de Girona.
Aquell home deixava diners a qui no en tenia i en necessitava per pagar deutes, impostos, comprar eines per treballar el camp… La gent amoïnada s’adreçava a ell per tal que li prestés el que necessitava i ell ho feia, però a canvi, aquells diners se li havien de tornar amb uns interessos molt elevats. Així, s’aprofitava dels gironins i de mica en mica es va anar fent ric.

Però un bon dia, per càstig diví, va aparèixer convertit en pedra i amb les orelles enganxades a la paret com si fossin banyes, just on es solia posar quan es feia el mercat. 
Des d’aquell dia l’anomenen en Banyeta.

La llegenda té dos finals diferents possibles. Alguns diuen que es va convertir en “vigilant” i que vetlla per tal que tots els gironins i gironines paguin els seus impostos municipals. L’altre versió diu que qui toqui el nas d’en Banyeta, amb el seu propi nas, se li perdonaran tots els deutes.


Així doncs ja sabeu, aneu a buscar-lo i a veure si el que la llegenda diu acaba passant de veritat! Bon dimecres!


4 comentaris:

  1. Aquesta no la sabia, tindrem q anar a tocar-li el nas a veure si funciona.
    Fins dema.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure si funciona doncs! Moltes gràcies per seguir-nos! fins demà!

      Elimina
  2. Ja faig camí per anar-li a tocar el nas....

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahaha! A veure si el que explica la llegenda és veritat doncs! merci per comentar!!

      Elimina