dijous, 19 de desembre del 2013

RAMBLEJANT

La Rambla de la Llibertat, també se la coneix amb el nom de les Rambles de Girona o senzillament les Rambles.

I ara deveu estar pensant, què ens poden explicar d’aquest lloc tan conegut que no sapiguem? Doncs sí hem trobat coses que ni nosaltres sabíem i us sorprendrem! Si ja vam parlar-vos dels secrets de la Rambla -dels capitells tan curiosos que hi ha a les voltes o del mapa que s’amaga en ella-, avui tornem a tenir les voltes com a protagonistes de la història.


Fa anys, el riu Onyar arribava fins al carrer Ciutadans. En l’areny del riu es van començar a establir mercaders i burgesos.


La Rambla de Girona. Encants de Girona.
La Rambla de Girona. Font: encants de Girona.

La Rambla de Girona. Encants de Girona.
La Rambla de Girona. Font: encants de Girona.
Quan es va fer la nova muralla medieval,que avui es conserva des de la Torre Gironella fins al riu, va formar-se aquest espai, que era bastant diferent de com és ara. Abans trobàvem un edifici amb arcada, al nivell del carrer Abeuradors, que la partia en dues. La part alta, prop del Pont de Pedra, rebia el nom de Voltes dels Esparters, mentre que de l’altra en deien Plaça de les Cols (plaça que quedava tancada amb un seguit de voltes, que són l’origen de la Rambla actual). Però al final, la part alta, la de les Voltes dels Esparters, va desaparèixer a la segona meitat del segle XIX.

Com a curiositat us direm que quan es va haver d’urbanitzar el lloc, es van elevar-ho tot per a protegir la Rambla del riu, i és per això les voltes han quedat tan baixes! Ja que abans, en un principi, no ho eren tan.

Esperem haver descobert noves coses amb el post d'avui! Feliç dijous!




1 comentari:

  1. A Girona no n'hem dit mai "les rambles" sinó la Rambla. Actualment Rambla de la Llibertat. Aquesta denominació de "les rambles", jo diria que és un intent, de fa molt poc i crec que innecessari, de copiar el nom popular de les rambles de Barcelona, que allà sí que els diferents trams tenen diferents noms (rambla de Canaletes, rambla dels Estudis, etc.) i té la seva lògica quan hom es vol referir a elles en el seu conjunt, però a Girona, de moment, no hem tingut encara aquesta necessitat.

    ResponElimina