divendres, 20 de desembre del 2013

LA FONTANA D'OR

No n'havieu sentit a parlar mai?

Les dades documentals més antigues sobre la Fontana d'Or se situen a l'any 1078. Aquestes diuen que, abans de que l'edifici actual fos creat, hi havia un molí, i no ha desaparegut del tot perquè als baixos de la construcció encara s'hi poden veure les seves restes!

Però contextualitzem una mica: aquests terrenys van ser comprats per el noble Bernat de Sitjar l'any 1221 i des de llavors que les reformes del pati i a l'interior de l'edifici no van parar, aconseguint construccions com Les Arcades.

Aquestes es troben construïdes a la planta baixa i no són únicament decoració i estilisme,  sinó que es van crear per poder tenir un espai concret per l'establiment de parades i obradors per al mercat. I per tant, el pati servia per a la distribució interna amb cellers i magatzems a la planta baixa, i finalment una escala portava a la planta noble.

La última ampliació important, que es va dur a terme al segle XIV, va consistir en la construcció de la part gòtica de l'edifici, la que dóna al carrer de les Ferreries Velles. D'aquesta ampliació l'element més important és la magnífica llotja gòtica que dóna al pati central de l'edifici.

Fontana d'or. Encants de Girona
La fontana d'or. Font: encants de Girona.

Documentalment, es diu que es va perdre la pista de la família Sitjar a mitjans del segle XVI, i això causa que no sigui fins al segle XVIII que se'n tornin a tenir notícies de l'edifici. Al llarg d'aquest segle, la Fontana d'Or va esdevenir una fonda de prestigi a la ciutat gràcies a la seva estratègica posició al carrer Ciutadans, que va fer de la Fontana d'Or una de les fondes principals de la ciutat fins a finals del segle XIX. 
L'establiment va esdevenir un punt indispensable per el transport de viatgers i de correu i va ser ocupat per múltiples hostalers catalans i italians.

També es diu que el nom actual de l'edifici li va ser donat en aquesta època pels propietaris, que el copiaren, pel que sembla, d'un hostal de categoria de Madrid. En tot cas, el nom de "Fontana d'Or" es consolida en aquest moment, com es demostra l'any 1787 amb l'estada del comte d'Aranda, l'ambaixador durant molts anys a França, i sobretot després de les guerres napoleòniques.



Al llarg del segle XIX, la forta competència d'altres fondes fa que la Fontana vagi decaient a poc a poc fins que, l'any 1882, és comprada per Josep Prim. Després d'una nova remodelació, l'edifici es transforma en seu de diverses institucions ciutadanes: residència dels Jesuïtes, seu de la Schola Orpheonica Gironina, de la Societat Econòmica d'Amics del país, de l'Ateneu de Girona, etc.

La fontana d'or. Font: Encants de Girona.
L'edifici va passar el 1920 a mans del Banc de Catalunya, i més endavant, el 1933, va ser adquirit per la Caixa d'Estalvis de la Generalitat de Catalunya; aquesta la comparteix amb el Col·legi d'Arquitectes i la Cambra de Comerç fins al 1965.

Avui, després de totes les reformes fetes, l'edifici és una magnífica mostra d'arquitectura civil de la Catalunya medieval, que està format per dues parts clarament diferenciades: la part romànica i la part gòtica, i construït al voltant d'un pati central que li dóna llum i espai.

Cal esmentar, també, que tot i que s'han fet canvis, les façanes exteriors i l'estructura general de la construcció està conservada perfectament segons el disseny del segle XIII.


I amb aquest post ens acomiadem fins l'any que ve! Esperem que passeu unes fantàstiques festes i que us portin molts regals el pare Noel, el tió i els reis!

Ens avancem per dir-vos  ¡Feliç 2014!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada