dijous, 12 de desembre del 2013

GEGANTS AL CEMENTIRI

Encara que, en el fons, tots els cementiris s'assemblin, s'ha de dir que en el de Girona es presenten alguns aspectes realment curiosos. 

Com sempre podem trobar xiprers i camins de sorra, monumentals tombes i milers de nínxols amb les habituals inscripcions, arrenglerats sistemàticament, però hi ha també alguns detalls especials i únics. 
Per exemple, abans d'entrar, si es mira la paret on hi ha la tanca, es poden observar uns estranys relleus. A cada costat de la porta i arran de terra, unes decoratives serps de pedra es recargolen lluint les seves escates. No se sap què hi fan però segons es diu podria ser una exageració dels cucs que se suposa es troben a l'interior de les tombes. 

En la mateixa paret, en un dels relleus es mostra un lleó devorant un nen, que es una reproducció del que abans hi havia al carrer del Llop i ara s'exposa al Museu d'Art.

Gegant de Girona al cementiri. Encants de Girona
Gegant de Girona al cementiri.
Font: llibre "llegendes i misteris de Girona

Però el més important es troba un cop dins. Fa ja força anys, el poeta Josep Tarrés va tenir cura dels Gegants i els Capgrossos, quan havien de sortir al carrer per el Corpus o per les Fires, però un bon dia, després dels actes protocol·laris, va decidir que seria bo que els Gegants anessin a retre homenatge als difunts gironins. 
Així doncs, els gegants varen ser carregats en un camió que es va dirigir cap al cementiri. A la porta, els varen posar drets, i amb els corresponents portadors dins les immenses faldilles, el Gegant i la Gegantessa varen avançar lentament pel passeig central fins arribar a la creu central on van parar i van deixar un petit ram de flors. Després, els gegants van tornar al camió.





Aquest fet no va tenir, en el seu moment, cap ressò ni cap mitjà d'informaciò en va parlar, però ens hem volgut documentar i hem trobat dues fotografíes en el llibre "llegendes i misteris de Girona" que mostren la curiosa visita dels gegants. 

Gegants de Girona. Encants de Girona
Gegants de Girona. Font: llibre "llegendes i misteris de Girona" 


2 comentaris:

  1. Ostres! Me quedat molt sorprès! Realment va passar això? Sempre ens descobriu coses noves!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que va passar sí! Nosaltres també vam quedar parades i no vam poder estar-nos d'ensenyar-vos-ho! Merci per seguir-nos!!

      Elimina