divendres, 22 de novembre del 2013

LA GIRONA INVISIBLE

Avui ens hem documentat i no us parlarem d'un lloc concret sinó de molts llocs perduts i de gran interès, per què apart de la Girona que tothom coneix, hi ha una altra Girona subterrània molt poc coneguda, i no parlem de clavegueres ni d'excavacions arqueològiques fetes o per fer, sinó d'una Girona que, o ha quedat soterrada per canvis urbanístics o que s'estén per laberíntics passadissos sota el terra.


carrer del rei Martí. Encants de Girona.
Carrer del rei Martí.
Font: creative commons

El primer exemple que trobem es el del carrer del Llop o actualment anomenat del rei Martí. 

Alguns carrers de Girona van ser elevats per els perills d'aiguats i aquest ho va ser fins a convertir les finestres dels balcons del primer pis en una entrada principal, tot deixant que els llindars de les antigues portes es mostressin tímidament a nivell de vorera.

També altres carrers han tingut el mateix destí, i tota una part del barri vell ha quedat enterrada i coberta per terra. Alguns d'aquests carrers han quedat tancats dintre cases construïdes posteriorment i un exemple és un edifici que es troba pels voltants del carrer de Cúndaro, que en treure la terra i la runa que emplenaven el que semblava un soterrani, es va trobar un empedrat de carrer que fins i tot tenia marcades les roderes del pas dels vehicles durant anys i anys. 





Però la part més interessant de la Girona enterrada és formada pels mil passadissos subterranis que recorrien el nucli antic o sortien de les muralles. Alguns tenien fins militars, com els que portaven des de la Torre Gironella fins al Galligants o els que arribaven fins al castell de Montjuïc. Altres comunicaven entre ells cases particulars o convents i esglésies, i es que es diu que antigues alumnes del Col·legi del cor de Maria, quan plovia molt anaven a l'església de Sant Lluc per un passadís que comunicava els dos edificis per sota el nivell del carrer. 

carrer de la Força. Encants de Girona.
Carrer de la Força. Font: creative commons.

Malauradament, molts d'aquests passos subterranis han desaparegut en construir nous edificis, altres estan enrunats en tot o en part, i altres han estat transformats en clavegueres pels serveis municipals, però nosaltres seguim trobant llocs existents.

Hi ha algunes cases de la part vella que tenen sota seu una mena de doble casa, totalment plena de runa. Però no sempre és únicament runa: 

Una casa amb entrada pel carrer de la Força i amb el darrere formant part d'una antiga torre romana que dóna a les Ballesteries, té un subterrani ple d'ossos i restes d'antics enterraments. 

Tot un cementiri particular. 




convent de Sant Domènec. Encants de Girona.
Convent de Sant Domènec.
Font: llibre "llegendes i misteris de Girona"

A més dels soterranis reals hi ha els possibles però no descoberts. El més important seria la mítica cripta de l'antiga catedral romànica, possible però no provada documentalment i de molt difícil comprovació. L'altre, les famoses catacumbes de Sant Feliu, de les quals sí que es parla en documents, però mai s'han localitzat.

I per últim, un estrany lloc subterrani poc conegut i molt interessant: 

El convent de Sant Domènec té, en un dels seus patis, una gran cisterna d'on es treia l'aigua per a la comunitat. per a anar fins al nivell me´s baix de la cisterna, es va construir una escala que baixa fent un angle voltant el dipòsit. El sostre d'aquesta escala està formada per làpides provinents de l'antic cementiri dels Dominics, on es poden llegir les inscripcions funeràries. Sembla un món al revés!



4 comentaris:

  1. Molt interessant el post d'avui. M'heu descobert coses noves de Girona! Gràcies. Molt bona feina.

    ResponElimina
  2. Molt interesant tot el que expliqueu en aquest post.
    La Girona amagada no la coneixem gaire.
    Fins dilluns!.

    ResponElimina
  3. Merci! Encantades de que us agradi! Fins dilluns!

    ResponElimina