dimecres, 27 de novembre del 2013

UN DELS MÉS GIRONINS


Avui us parlem del xuixo!


Ara ja se sol trobar arreu de Catalunya, però és originari de la ciutat de Girona. Donem per fet que tots sabeu com són els famosos xuixos gironins però per si de cas us els descriurem. És una pasta dolça típica de la ciutat, amb forma cilíndrica, farcida de crema i ensucrada per fora.

Xuixo. Encants de Girona.
Xuixos. Font: encants de Girona.
El Tarlà. Encants de Girona.
El tarlà. Font: encants de Girona.
I us preguntareu, avui som dimecres que no toca llegenda? Doncs sí, el nostre protagonista d’avui és el xuixo, i és que diu la llegenda que l’origen del xuixo es deu al Tarlà.

Es diu que aquest acròbata (que per festes sol estar penjat d’una barra, mentre fa voltes i acrobàcies a la Rambla) temps enrere entretenia els veïns del carrer d'Argenteria durant una una època de quarantena per una epidèmia, es va enamorar de la filla d’un pastisser.

Durant una visita a la seva enamorada, quan el pare d’ella va arribar, el Tarlà es va amagar dins un sac de farina fins que va esternudar fent “xui-xui”. Per no fer enfadar el pastisser, en Tarlà li va prometre que es casaria amb la seva filla i que li donaria la recepta d’un dolç magnífic (el xuixo) i que, segons sembla s’anomena així en record de l’esternut delator.

Ara que ja sabeu d'on apareix el nom de xuixo, només ens queda dir-vos que us doneu un caprici i aneu a comprar-vos-en un!

Que passeu un bon dimecres!

El tarlà. Encants de Girona.
El tarlà. Font: encants de Girona.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada