divendres, 13 de desembre del 2013

MURALLES I CRÊPES


Muralla de Ballesteries. Encants de Girona.
Muralla de Ballesteries.
Font: encants de Girona.
Sabíeu que apart de les muralles tan conegudes de les que parlàvem dimarts passat, a Girona n’hi ha més? 
Doncs sí! Si passegeu per la Força Vella, al final del carrer us trobareu amb les restes de la Muralla de Ballesteries.

El perímetre original de les muralles defensores de la ciutat era triangular, en el vèrtex superior del qual se situava la torre quadrada de Torre Gironella. 
Des d'aquest punt baixaven, fins gairebé el riu, dues alineacions, on es situaven els altres dos vèrtexs, l'un a l'actual zona de la Placeta del Correu Vell, i l'altre davant Sant Fèlix . 

Entre les portes nord i sud trobem el tram de muralla que resseguia l'interior de les cases actuals del carrer Ballesteries
Els primers anys del segle XVI va esdevenir interna, deixant de tenir valor militar, el que va donar lloc a la degradació del mur i la vella fortificació va esdevenir una enorme paret mitgera. A partir del final del carrer Ballesteries, el mur s'enfila fins el capdamunt de la pujada de Sant Fèlix.




Muralla de Ballesteries. Encants de Girona.
Muralla de Ballesteries. Font: encants de Girona.






Com a curiositat us direm que fa anys, quan la gent va començar a instal·lar-se, s’aprofitava la muralla com a paret mestre per fer les cases. Va arribar un moment, que la gent, “modelava” la muralla per ampliar les seves estances, reduint l’amplada del mur i afeblint-lo cada cop més. Van arribar unes fortes pluges que van penetrar per les escletxes que s’havien anat fent a la muralla i es va esfondrar una gran part d’aquesta, deixant el carrer tallat pel trànsit durant dos mesos de l’enorme quantitat de runa que es va produir!

I com que amb tant caminar ens va entrar gana, vam aprofitar que estàvem per la zona per menjar-nos una boníssima crêpe de la crêperia Crêpdequè!


Crêpdequè. Encants de Girona
Crêpdequè. Font: encants de Girona.


Que passeu molt bon cap de setmana! 



2 comentaris:

  1. Que fort. Visc casi al cantó i mai havia imaginat que allò havien estat muralles alguna vegada!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem encantades d'anar descobrint nous llocs a la gent. Ara ja saps un misteri més de Girona.
      Moltes gràcies per seguir-nos!

      Elimina