divendres, 8 de novembre del 2013

DESCOBRIM UNA LLEGENDA

Catedral de Girona. Encants de Girona
Catedral de Girona. Font: encants de Girona.

Us descobrim una llegenda que es troba a la Catedral de Girona.

Sabeu que algunes esglésies i catedrals tenen figures curioses, oi? Normalment aquestes esdevenen una llegenda. És el cas d'una de les gàrgoles de la Catedral. 

Però primer de tot, què són les gàrgoles? Són canals de pedra que "escupen" l'aigua de la pluja que passa per els terrats i les teulades, eviten grans concentracions i possibles inundacions, ja que aquesta pluja és enviada directament al carrer. 
Sovint acostumen a representar persones, animals de l'apocalipsi o éssers fantàstics.

En el cas de la Catedral de Girona, les gàrgoles, que en són moltes (algun dia destinarem tot un post a parlar-ne), no tenen figura humana, però avui us parlarem de la única excepció: 






Al costat de la torre de Carlemany, sortint de la paret i una mica amagada, trobem una dona de pedra, amb un vestit ben llarg, el cap cobert i un rotlle de pergamí a les mans. El més curiós és que té la boca oberta, en aquest cas per expulsar les aigües de la pluja. 
Al ser l’única figura humana entre totes les altres gàrgoles li ha donat un caràcter misteriós que ha generat una de les llegendes més conegudes de Girona: la bruixa de la Catedral.


Diu la llegenda que fa molts anys hi havia a Girona una dona que feia encanteris de bruixeria i, per mostrar el seu odi a tot el que fos religiós, acostumava a llançar insults i pedres contra la Catedral i també als que participaven a la processó. Un dia, durant la processó del Corpus, mentre la bruixa apedregava a tots els que passaven, es va sentir una veu que deia “pedres tires, pedres tiraràs, i de pedra et quedaràs”. 
Acte seguit, com que no va parar de tirar pedres, la bruixa es va convertir en gàrgola, quedant enganxada en un dels contraforts del Claustre. 

D'aquesta manera, de la seva boca no podrien sortir més malediccions, només l'aigua de la pluja. A més, també es va quedar mirant cap a terra perquè mai més pogués veure el cel.



Catedral de Girona. Encants de Girona
Bruixa de la Catedral. Font: ajuntament de Girona. 


Coneixíeu aquesta llegenda? Curiosa veritat?

Fins dilluns!


6 comentaris:

  1. M'agrada el vostre blog.
    Endevant!!!

    ResponElimina
  2. És molt interesant tot això. Expliqueu-nos-en més, si us plau!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estem més que encantades que us agradin! Ens agrada anar descobrint cosetes i veiem que a vosaltres també!
      Moltes gràcies!!

      Elimina